Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Održana završna konferencija projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti…“ - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Održana završna konferencija projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti…“


U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dana 15. prosinca 2023. održana je završna konferencija projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih“ koji financira Ministarstvo zdravstva u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću. Nositelj projekta vrijednog 78.306,46 eura je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a partner je Klub liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica.


Cilj projekta je bio osnažiti djecu i mlade, roditelje i djelatnike u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u svrhu smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi prema ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama.


Ukupno je sudjelovalo 17 osnovnih škola: OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ „Đuro Ester” Koprivnica, OŠ „Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ Molve, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ „Fran Koncelak” Drnje, OŠ Sokolovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ „Braća Radić” Koprivnica, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Đurđevac, OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka, OŠ „Podolice” Koprivnica i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica.


Na samom početku konferencije, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla pozdravila je prisutne i istaknula važnost provođenja projekta sa željom da se projekt nastavi i u buduće.


Svjesni smo činjenice da je svakim danom sve više različitih vrsta ovisničkih sredstava dostupno i u našoj sredini, da tzv. ponašanje ovisnosti kako što su kockanje, prekomjerna upotreba mobitele i interneta uzimaju sve više maha među našom djecom i mladima, stoga moramo još više energije usmjeriti u prevenciju kako bi naše najmlađe osnažili u prevladavanju različitih životnih izazova koji su pred njima. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu u kojem smo dostigli i premašili sve postavljene ciljeve. Od samog početka provedbe projekta uključilo se više osnovnih škola od početno planiranih pa je shodno tome educirano više nastavnika i stručnih suradnika te više učenika i njihovih roditelja što nam je iznimno drago. Hvala vam na entuzijazmu, volji i kreativnosti koje ste uložili u provođenje radionica s učenicima. Iako je ovo službeni završetak projekta, vjerujem da ćemo ove nadasve korisne aktivnosti nastaviti i dalje, na korist svih uključenih, a posebno djece i mladih“, istaknula je ravnateljica Vadla.


Voditeljica projekta Maja Blažeković predstavila je provedene projektne aktivnosti i istaknula kako su kroz četiri edukativna predavanja i radionice educirani nastavnici i stručni suradnici u osnovnim školama te zdravstveni djelatnici, njih 121, koji su u kasnijoj fazi projekta provodili radionice s učenicima 3. i 7. razreda u 17 osnovnih škola uključenih u projekt i predavanja roditeljima. Održane su tri javne tribine na temu prevencije ovisnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu na kojima je bilo prisutno ukupno 205 sudionika. Od strane djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i članova KLA „Centar“ održano je 27 edukacija o prevenciji ovisnosti, prepoznavanju rizičnih ponašanja i ranoj intervenciji te upoznavanje s radom KLA „Centar“ na roditeljskim sastancima za 1035 roditelja. Trening životnih vještina provodili su educirani nastavnici i stručni suradnici kroz osam radionica u 3. razredima i šest radionica u 7. razredima čime su obuhvaćena ukupno 1464 učenika, od toga 701 učenik 3. razreda i 763 učenika 7. razreda.


U ime projektnog partnera obratio se predsjednik Kluba liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica Dražen Srednoselec Bedić koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom edukativnom projektu te je zahvalio prvenstveno roditeljima koji su sudjelovali na predavanjima na kojima su ih članovi informirali o djelovanju Kluba i ponudili im pomoć.


U ime škola koje su sudjelovale u projektu obratila se ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović koja je pohvalila inicijativu za ovaj kvalitetan projekt te naglasila kako je izuzetno važno da se od najranije dobi krene s edukacijama. Također je naglasila važnost edukacija prosvjetnih djelatnika i dodala kako su učenici i roditelji sa zadovoljstvom sudjelovali na radionicama s ciljem razvijanja kompetencija koje će im pomoći u osnaživanju za životne izazove. Apelirala je na sve okupljene da se projekt nastavi jer postoji velik interes i potreba za daljnjim takvim aktivnostima, s čime su se složili svi prisutni.


Podršku projektu pruža Koprivničko-križevačka županija, a tom je prilikom zamjenik župana Ratimir Ljubić uputio čestitke na uspjehu projekta te naglasio važnost provođenja kvalitetnih preventivnih aktivnosti za djecu i mlade. Posebno je pohvalio angažman škola te međusektorsku suradnju koja uvijek donosi dobre rezultate, složivši se kako je potrebno nastaviti ovaj hvalevrijedan projekt i proširiti ga na ostale razrede.


Trening životnih vještina znanstveno je utemeljen program usmjeren na univerzalnu prevenciju ovisnosti kojim se kod djece i mladih razvija samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine, samokontrola, odupiranje vršnjačkom pritisku, vještine donošenja odluka, rješavanja sukoba i suočavanja sa stresom.


Na kraju, školama su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u projektu, a svim izvoditeljima potvrdnice.


Konferenciji su prisustvovale županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek, pročelnica Grada Koprivnice Ana Mlinarić, ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih i drugih ustanova, ravnatelji i predstavnici škola uključenih u projekt, zaposlenici Zavoda te ostali uzvanici.


 


Objavljeno: 18.12.2023.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
26. vlj '24.
SVE NOVOSTI