­
Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije
Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Usluge

Služba za epidemiologiju

O službi Cijepljenje Zdravstveni odgoj osoba Sanitarna iskaznica HACCP Pripravnost

  • Definicija i zakonska obveza
    • HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), u prijevodu analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka, je preventivni sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske, fizičke) koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane i utvrđuje mjere za kontrolu opasnosti s ciljem osiguranja zdravstveno ispravne hrane.
    • Obveza uspostave i primjene samokontrole u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (NN 81/13, 14/14, 30/15) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13). Prema čl. 7. navedenog Zakona subjekti u poslovanju s hranom dužni su uspostaviti provoditi i održavati sustave i postupke temeljene na načelima HACCP sustava iz čl.5. stavka 2. Uredbe (EZ) br.852/2004.
  • Djelatnici Službe za epidemiologiju provode u skladu s važećim propisima:
    • implementaciju HACCP sustava
    • reviziju i monitoring HACCP sustava
    • edukaciju o dobroj higijenskoj praksi (DHP)
    • utvrđivanje higijenskih i sanitarno-tehničkih uvjeta u objektima u kojima se radi s hranom i vodom (ugostiteljskim i trgovačkim objektima, pekarama, slastičarnama, dječjim vrtićima i ustanovama za obrazovanje, domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba)
  • Implementacija HACCP sustava obuhvaća:
    • obilazak objekta
    • sastavljanje hodograma aktivnosti
    • analizu postojećeg stanja i prijedlog mjera za otklanjanje tehničkih i organizacijskih nedostataka u pisanom obliku,
    • teoretsku edukaciju zaposlenika,
    • identifikaciju opasnosti,
    • definiranje kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica i korektivnih mjera,
    • izradu HACCP plana,
    • izradu i uvođenje potrebnih evidencija , te praktičnu edukaciju prilikom njihove uspostave,
    • izradu potrebnih planova, radnih uputa, standardnih postupaka i procedura,
    • verifikaciju sustava internim auditom po zahtjevu subjekta koji posluje s hranom i
    • reviziju HACCP plana ovisno o nalazu audita


Kontakt
Služba za epidemiologiju Koprivnica
Služba za epidemiologiju Križevci
Služba za epidemiologiju Đurđevac


NATRAG

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
22. svi '25.
SVE NOVOSTI
Loading...