
Služba za epidemiologiju
O službi Cijepljenje Zdravstveni odgoj osoba Sanitarna iskaznica HACCP Pripravnost-
Definicija i zakonska obveza
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), u prijevodu analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka, je preventivni sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske, fizičke) koje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane i utvrđuje mjere za kontrolu opasnosti s ciljem osiguranja zdravstveno ispravne hrane.
- Obveza uspostave i primjene samokontrole u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (NN 81/13, 14/14, 30/15) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13). Prema čl. 7. navedenog Zakona subjekti u poslovanju s hranom dužni su uspostaviti provoditi i održavati sustave i postupke temeljene na načelima HACCP sustava iz čl.5. stavka 2. Uredbe (EZ) br.852/2004.
-
Djelatnici Službe za epidemiologiju provode u skladu s važećim propisima:
- implementaciju HACCP sustava
- reviziju i monitoring HACCP sustava
- edukaciju o dobroj higijenskoj praksi (DHP)
- utvrđivanje higijenskih i sanitarno-tehničkih uvjeta u objektima u kojima se radi s hranom i vodom (ugostiteljskim i trgovačkim objektima, pekarama, slastičarnama, dječjim vrtićima i ustanovama za obrazovanje, domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba)
-
Implementacija HACCP sustava obuhvaća:
- obilazak objekta
- sastavljanje hodograma aktivnosti
- analizu postojećeg stanja i prijedlog mjera za otklanjanje tehničkih i organizacijskih nedostataka u pisanom obliku,
- teoretsku edukaciju zaposlenika,
- identifikaciju opasnosti,
- definiranje kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica i korektivnih mjera,
- izradu HACCP plana,
- izradu i uvođenje potrebnih evidencija , te praktičnu edukaciju prilikom njihove uspostave,
- izradu potrebnih planova, radnih uputa, standardnih postupaka i procedura,
- verifikaciju sustava internim auditom po zahtjevu subjekta koji posluje s hranom i
- reviziju HACCP plana ovisno o nalazu audita
Kontakt
Službe
Usluge








