Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

LEGIONELA - Stanovnik vodenih sustava - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

LEGIONELA - Stanovnik vodenih sustava


Legionele su u prirodi široko rasprostranjene. Nalazimo ih u vodi (rijeke, jezera, bare,…) i u vlažnome tlu.

Do zaraze dolazi kada legionele nađu uvjete povoljne za rast i razmnožavanje u sustavima koji se koriste vodom i stvaraju vodeni aerosol (tuševi, uređajima za hlađenje, zagrijavanje i isparavanje vode ili ovlaživanje zraka i sl.).

Uvjeti pogodni za rast i razmnožavanje legionela nastaju kod:
-        stagnacije vode u sustavu: postojanja slijepih završetaka, nedovoljna učestalost korištenja trošila,
-        neadekvatnih temperatura tople odnosno hladne vode,
-        nedostatne razine dezinfekcijskog sredstva u vodi,
-        poplavljivanja vodovodnih cijevi,
-        nepropisnog spoja na vodovod, spoja s „tehničkom” vodom,
-        postojanja recirkulacije vode, i sl.


Rast legionela usporava se na višim temperaturama vode i na 46°C prestaje. Bakterija može preživjeti nekoliko sati na temperaturi od 50°C, nekoliko minuta na 60°C, a praktički ne preživljava 70°C. Ispod 37°C usporava se razmnožavanje bakterije te prestaje na temperaturi do 20°C.


Bakterija Legionella pneumophila je vrlo važan uzročnik upala pluća. Bolest se pojavljuje u obliku većih ili manjih epidemija te sporadično.


Od legionarske bolesti mogu oboljeti i posve zdrave osobe, međutim, češće obolijevaju stariji ljudi, naročito oni sa kroničnim bolestima pluća, srca i bubrega, te oslabljenim imunološkim sustavom.


Legioneloze se češće pojavljuju u ljetnim mjesecima. Legionele se prenose zrakom, odnosno udisanjem kontaminiranog vodenog aerosola. Prijenos sa čovjeka na čovjeka nije moguć!


Infekcija legionelama može proći bez vidljivih simptoma, može izazvati blagu bolest sličnu gripi (Pontiac groznica) i kliničku sliku u kojoj dominira upala pluća uz oštećenje unutarnjih organa (legionarska bolest).


Pontiac groznica je blaži klinički oblik bolesti, odnosno akutna febrilna bolest slična gripi. Inkubacija traje od nekoliko sati do dva dana. Moguća je pojava suhog kašalj, no upala pluća se ne razvija. Terapija antibioticima nije potrebana. Za 2 do 7 dana dolazi do potpunog ozdravljenja.


Legionarska bolest se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvaća jetru, bubrege, probavni trakt i središnji živčani sustav. Prvi simptomi su vrlo visoka tjelesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena zimicom i tresavicom. Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, opće slabosti, mučnine, povraćanja i sl. U početku bolesnik ne kašlje. Nakon 2 do 5 dana javlja se suhi, nadražujući kašalj koji postupno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promjene na plućima vidljive i mjesec dana nakon početka bolesti.


Mjere prevencije
- Temperatura hladne vode na slavinama ne smije prelaziti 20°C.
- Temperatura tople vode na slavinama treba uvijek biti iznad 50°C.
- Potrebno je održavati adekvatni protok vode i razinu dezinfekcijskog sredstva.
- Potrebno je održavati čistoću mrežica na slavinama i rozeta na tuševima te ih kod dotrajalosti zamijeniti novima.
- Sustavi koji se koriste vodom (bojler, bazen, klima uređaji, ovlaživači zraka, …) moraju se redovito čistiti i dezinficirati.
- Sustavi koji se koriste vodom moraju biti izvedeni na način da se smanji rizik od kolonizacije legionelama – izbjegavanjem komunikacije potrošne i tehničke vode, izbjegavanjem slijepih završetaka u sustavu i sl.
- Potrebno je nadzirati zdravstvenu ispravnost vode i koristiti sigurnu, zdravstveno ispravnu vodu.


Više o preventivnim mjerama za smanjenje rizika od legionarske bolesti možete potražiti na linku dolje: https://www.zzjz-kkz.hr/default_vijest.asp?sid=8503


Tekst pripremila: Danijela Pinter, dr. med., spec. epidemiologije, subspec. zdravstvene ekologije


Objavljeno: 4.5.2022.


ikona
divider

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
19. svi '22.

Pelud trava
13. svi '22.
SVE NOVOSTI