Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Koliko svjetla je dovoljno svjetla? - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Koliko svjetla je dovoljno svjetla?


Kada je davne 1879. godine Thomas Alva Edison po prvi puta javno predstavio svoju električnu žarulju slavio se početak novog doba. Čovječanstvo je još jednom pobijedilo prirodu i pomaknulo nametnute mu granice. Noć više nije bila čimbenik koji utječe na naše živote, a razne aktivnosti, privatni život, razonoda i poslovi mogli su se rasporediti unutar 24 sata kako nama odgovara, a ne kako nam priroda diktira. Zahvaljujući ubrzanoj urbanizaciji i industrijalizaciji noć je posljedično postala sve kraća i svjetlija.

Koliko svjetla je dovoljno svjetla i kada njegov utjecaj postaje štetan za naše zdravlje, prirodu, okoliš?
Milijardama godina život se razvijao prateći rotaciju planete, a izmjene dana i noći utkale su se u sav biljni i životinjski svijet. Dan i noć, 24 sata, stvorili su unutarnji sat u organizmima koji udara tempo za tzv. cirkadijani ritam (lat. circa: oko, približno + dies: dan). Cirkadijani ritam se definira kao ciklično kolebanje bioloških funkcija s trajanjem jednoga ciklusa oko 24 sata. Promjene tjelesne temperature i tlaka tijekom dana, sekrecija određenih hormona (npr. kortizol, melatonin), ritam buđenja i spavanja samo su neki od primjera naše povezanosti s prirodom koja nas okružuje.


Kako svjetlost utječe na naš organizam?
Ovo je pitanje i dalje tema brojnih rasprava i istraživanja.
Glavni cirkadijani sat kod sisavaca predstavlja dio mozga koji se naziva suprahijazmatska jezgra. U ljudi se sastoji od više desetaka tisuća gusto zbijenih malih neurona i reagira na podražaje svjetla i tame. Prenosi informacije drugim dijelovima mozga koji kontroliraju važne biološke funkcije te regulira lučenje melatonina kao odgovor na ciklus svjetlost-tama. Tama potiče lučenje melatonina, a svjetlo ga suprimira. Melatonin sudjeluje u mnogim biološkim procesima, a poremećaje razine melatonina spominje se kod raznih bolesti kao što su npr. demencija, dijabetes tipa 2, karcinom.


Kako će svjetlost utjecati na ljudsko zdravlje ovisi o jakosti, vremenu izloženosti i spektru svjetlosti. Smatra se da čak i izloženost slabom svjetlu noću utječe na cirkadijani sustav, remeti se vrijeme spavanja, raspoloženje, lučenje hormona, funkcioniranje neurološkog sustava i sl.


Svjetlosno onečišćenje definira se kao prekomjerna ili neprimjerena uporaba umjetnog vanjskog svjetla koja posljedično narušava prirodne obrasce divljih životinja, doprinosi povećanju ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi, remeti ljudski san i smanjuje zvjezdanu svjetlost na noćnom nebu.


Mjere prevencije
Na nivou RH donesen je Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja kojim se uređuju mjere zaštite od svjetlosnog onečišćenja, način utvrđivanja najviše dopuštenih vrijednosti rasvjetljavanja, ograničenja i zabrane rasvjetljavanja, uvjeti za planiranje, gradnju, održavanje i rekonstrukciju vanjske rasvjete, mjerenja i način praćenja rasvijetljenosti okoliša te druga pitanja radi smanjenja svjetlosnog onečišćenja okoliša i posljedica njegovog djelovanja.


Što mi možemo napraviti?


-        Isključite sva svjetla koja ne koristite.


-        Unutarnju i vanjsku rasvjetu usmjerite na ono što pokušavate osvijetliti.


-        Koristite žarulje dovoljne jakosti.


-        Ugradite prekidače za prigušivanje svjetla kako biste mogli mijenjati jakost rasvjete.


-        Koristite senzore pokreta kako bi vanjska rasvjeta bila uključena samo kada je potrebno.


-        Na prozore postavite debele zavjese ili rolete kako biste reducirali svjetlost koja izlazi odnosno ulazi u vaš dom noću.


-        Smanjite na najmanju moguću mjeru izloženost TV ekranima, tabletima, pametnim telefonima i računalima tijekom noći.


 


 


Tekst pripremila: Danijela Pinter, dr. med., spec. epidemiologije, subspec. zdravstvene ekologije


Objavljeno: 8.4.2024.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Ospice
24. svi '24.

Peludna prognoza
23. svi '24.

STOP komarcima
21. svi '24.
SVE NOVOSTI