Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Svjetski dan tuberkuloze 24. ožujka – „Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu!“ - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Svjetski dan tuberkuloze 24. ožujka – „Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu!“


Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom - Mycobacterium tuberculosis. Ako se ispravno ne liječi, može biti i smrtonosna. Svaki čovjek, bez obzira na socijalni status, prehranu i slično može oboljeti od tuberkuloze!


Plućna tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem u bliskom, dugotrajnom kontaktu s oboljelom osobom. Uzročnici tuberkuloze dolaze u vanjsku sredinu kapljicama sline oboljele osobe prilikom kašljanja, kihanja ili govora i ukoliko se mi pri tome nalazimo na udaljenosti do metar od oboljele osobe velika je vjerojatnost da udahnemo klice, tj. da se inficiramo.


Tuberkuloza se manifestira općim smetnjama kao što su opća slabost, umor, iscrpljenost, dugotrajno lagano povišena temperatura, gubitak apetita, mršavljenje i noćno znojenje. Ostali simptomi su dugotrajni suhi kašalj (više od tri tjedna) koji kasnije prelazi u kašalj s gnojnim iskašljajem, iskašljavanje krvi, teže disanje, brzo zamaranje pri naporu te bol u prsištu.


Osoba koja nije bolesna, već samo zaražena bacilom tuberkuloze:
- Ima inaktivne bacile u tijelu.
- Nema simptome bolesti.
- Nije zarazna za okolinu.
- Može ostati zaražena cijeli život, a da ne oboli.
- Manji dio zaraženih će razviti bolest.


Osoba bolesna od tuberkuloze:
- Ima aktivne bacile u tijelu.
- Ima simptome bolesti.
- Zarazna je za druge ljude.
- Mora se liječiti.


Liječenje tuberkuloze provodi se lijekovima koje nazivamo antituberkulotici i obično se koristi nekoliko lijekova istovremeno. Standardna antituberkulotska terapija za plućni oblik bolesti traje 6 i više mjeseci. Bolničko liječenje je potrebno kako bi se spriječilo širenje bolesti u općoj populaciji. Bolesnik otpušten iz bolnice više nije zarazan za okolinu, obično 2 do 4 tjedna nakon početka terapije.


Najbolji način sprječavanja tuberkuloze je rano otkrivanje i liječenje oboljelog.
Od ostalih mjera nužno je pridržavati se sljedećeg:
- pri kašljanju držati ispred usta čistu maramicu,
- prostorije dobro prozračiti da se uklone čestice koje lebde u prostoriji i sadrže bakterije,
- svaki se čovjek treba služiti svojim tanjurom, priborom za jelo i čašom,
- izbjegavati dodire usta na usta s bračnim partnerom, a pogotovo s djecom,
- stambene prostorije trebaju biti čiste, a čistiti ih i brisati treba vlažnom krpom.
Utjecaj cjepiva na prevenciju plućnog oblika bolesti je ograničen. Protiv tuberkuloze se cijepimo prvenstveno kako bi se spriječio nastanak proširenih oblika bolesti, poput tuberkuloznog meningitisa.


Tuberkuloza u Koprivničko-križevačkoj županiji
Incidencija oboljelih od aktivne tuberkuloze (broj novooboljelih iskazan na 100.000 stanovnika) je u stabilnom silaznom trendu kako u Hrvatskoj, tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Možemo zamijetiti kako je u našoj županiji incidencija bila 2020. i 2021. godine  zaista niska, svega 3/100 000, vjerojatno kao posljedica nošenja maski i ostalih mjera u svezi s bolešću COVID 19. U 2022. godini imamo porast incidencije na 7/100 000, a u 2023. na 9/100 000 što tumačimo rjeđim nošenjem maski, ali i boljom dostupnošću zdravstvene zaštite u odnosu na COVID razdoblje. Inače, cilj nam je postići trajnu stabilnu incidenciju manju od 10/100.000 stanovnika koju danas imaju neke zapadnoeuropske zemlje, a što predstavlja i jedan od zadataka postavljenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije u borbi protiv tuberkuloze. Na grafikonu se vidi da smo to i ostvarili u posljednjem osmogodišnjem periodu praćenja s izuzetkom 2019. godine gdje je ista bila nešto viša.


Incidencija aktivne tuberkuloze u Koprivničko-križevačkoj županiji s prosjekom HrvatskeObjavljeno: 29.3.2024.
Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
15. tra '24.
SVE NOVOSTI