Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Obilježavanje Svjetskog Tjedna Glaukoma - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Obilježavanje Svjetskog Tjedna Glaukoma


Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Odjel za oftalmologiju OB Koprivnica organizirali su edukativno predavanje.


Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida kojeg je moguće spriječiti. U razvijenim zemljama kod 50 % oboljelih bolest nije prepoznata na vrijeme, a u nerazvijenim zemljama čak u 90 %. Oko 7,7 milijuna ljudi u svijetu ima umjereno ili teško oštećenje vida ili čak sljepoću. Cilj akcije je rano otkrivanje bolesti i upoznavanje s njom – rekla je dr. Jasna Dobravec te objasnila kako su rizici od obolijevanja povišen očni tlak, dob te obiteljsko naslijeđe.


Liječenje je usredotočeno na sprječavanje daljnjeg oštećenja očnog živca na način da se smanji tlak unutar oka. Oboljelima su slova blijeda, otežano primjećuju objekte koji dolaze sa strane, što je jako važno u prometu, zatim neka područja vidnog polja su tamna ili nedostaju i oboljeli zamućeno vide. Pacijenti su skloni padovima, čime im je smanjena kvaliteta života, u strahu su te zbog toga mogu postati anksiozni i depresivni.


U ranim fazama glaukom nema simptoma zbog toga se na vrijeme ne otkriva i oboljeli nisu svjesni problema oko vida, dok taj defekt nije toliko velik da im otežava život. Bolest se ne može izliječili, ali se može liječiti, zbog toga je rana dijagnoza ključna.


 


Izvor fotografija: Prigorski.hr


Objavljeno: 13.3.2024.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti

SVE NOVOSTI