Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Monitoring peludi na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Monitoring peludi na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini


U današnjem okruženju alergijske bolesti postaju prevladavajuće bolesti modernog čovjeka te veliki javnozdravstveni problem.
Alergija je preosjetljivost, odnosno pretjerana i naglašena reakcija imunološkog sustava. Jedan od najsnažnijih prirodnih alergena današnjice svakako je pelud.

Iz tog razloga je vrlo značajno sustavno obavještavanje osoba alergičnih na pelud o pojavljivanju peludnih alergena na području gdje žive i rade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života. Ovisno o geografsko-klimatskom području i vegetaciji za svako područje specifične su određene biljne vrste. Koncentracija peludi takvih vrsta, ovisi o razvojnim fazama pojedine vrste i meteorološkim prilikama određenog područja. Kontinuiranim aerobiološkim monitoringom registriraju se vremenske varijacije kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja peludi u zraku. To pridonosi potpunijoj preventivi, kao i kvaliteti liječenja alergijskih bolesti.

U sklopu programa Prevencija rizika određenih čimbenika okoliša: Koncentracija i vrsta alergena u zraku na području Koprivničko-križevačke županije tijekom 2023. godine se provodilo uzorkovanje peludi, izrada i analiza mikroskopskih preparata, izrada peludne prognoze, statistička obrada podataka te izradio godišnji izvještaj o koncentracijama i vrstama alergena u zraku na području županije.

Pelud je uzorkovana u razdoblju od 19. siječnja do 31. listopada 2023. godine, a detaljne informacije proizišle iz provedene obrade uzoraka potražite u Izvještaju u prilogu.


Tekst pripremila: Danijela Pinter, dr. med., spec. epidemiologije, subspec. zdravstvene ekologije


 


Objavljeno: 13.12.2023.


ikona
divider
ikona
divider

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
26. vlj '24.
SVE NOVOSTI