Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Održana edukacija iz programa PoMoZi Da - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Održana edukacija iz programa PoMoZi Da


U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije od 28. do 30. kolovoza 2023. održana je trodnevna edukacija napredne razine programa PoMoZi Da kao dio preventivnih aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


PoMoZi Da je edukativni program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece). Radi se o prvom standardiziranom edukativnom programu u ovom području kod nas. Program pruža skup osnovnih znanja i vještina koji odgojno-obrazovnim djelatnicima u njihovom svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći. Sama edukacija dijeli se na dvije razine: osnovnu i naprednu. Osnovna razina ili prededukacija organizirana je kao učenje na daljinu odnosno riječ je o e-kolegiju na CARNET-ovom LOOMEN sustavu. Osnovna razina ima za cilj usvajanje osnovnih znanja potrebnih za prepoznavanja i razumijevanje problema mentalnoga zdravlja djece i mladih, pružanje psihološke prve pomoći i podrške te osnaživanje odgojne uloge učitelja i nastavnika u zaštiti mentalnoga zdravlja djece i mladih. Napredna razina je praktična i iskustvena nadogradnja i integracija teorijskoga znanja usvojenoga u sklopu osnovne razine. Napredna edukacija usmjerena je na pružanje prve psihološke pomoći učenicima s problemima mentalnog zdravlja. Radi se na uvježbavanju 3P koraka u individualnom razgovoru s učenicima vezano uz različite oblike depresivnih odnosno anksioznih smetnji te samoozljeđivanja i razmišljanja o samoubojstvu. Nakon završetka napredne razine polaznicima se dodjeljuje diploma 3P mentora, kojom oni postaju dio mreže odgojno-obrazovnih djelatnika koji su dobili osnovna znanja i vještine pružanja psihološke prve pomoći djeci i mladima s depresivno-anksioznim problemima.


Na trodnevnoj edukaciji napredne razine od 28. do 30. kolovoza u Koprivnici sudjelovalo je 14 odgojno obrazovnih djelatnika, a edukaciju su provodile voditeljice: Nadica Puškaš, magistra soc. rada iz ZZJZ Koprivničko-križevačke županije, Berta Bacinger - Klobučarić, prof. psihologije iz ZZJZ Međimurske županije. Ovo je bila druga edukacija napredne razine u našoj županiji te sad imamo ukupno 33 3P mentora. 

Objavljeno: 6.9.2023.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


LEGIONARSKA BOLEST
20. lip '24.

Peludna prognoza
20. lip '24.
SVE NOVOSTI