Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Parazitarne bolesti – kako riješiti problem u obitelji? - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Parazitarne bolesti – kako riješiti problem u obitelji?


U Centru za socijalnu skrb dana 5.4.2023. epidemiologinja Maja Blažeković održala je predavanje udomiteljima djece Koprivničko-križevačke županije o najčešćim parazitarnim bolestima koje se pojavljuju u kolektivu


S obzirom na sve češću pojavu svraba, s kojim se većina dosad nije susrela, prva tema bila je kako prepoznati i liječiti tu zaraznu bolest.


Helmintijaze su relativno česte, stoga smo se podsjetili na dijagnostiku i liječenje enterobijaze, trihurijaze i askarijaze.


Posljednja tema, koja nam je svima poznata, bila je ušljivost glave, s čime su i udomitelji imali najviše iskustva.


Ključna poruka predavanja, što je i udomiteljima bilo od praktične važnosti, jest ispravno provođenje higijenskih mjera.
Važno je istaknuti i da je kod svih navedenih parazitarnih bolesti obavezno potrebno provesti profilaksu kod ukućana i ostalih bliskih kontakata.


Udomitelji su podijelili iskustva o borbi protiv navedenih bolesti, probleme s kojima se susreću i ideje za daljnju suradnju.


Objavljeno: 17.4.2023.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
22. srp '24.
SVE NOVOSTI