Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Obilježavanje Hrvatskog dana svjesnosti o debljini - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Obilježavanje Hrvatskog dana svjesnosti o debljini


Debljinu definiramo kao bolest u kojoj dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, tj. hranom se unosi više energije nego što je organizam može potrošiti. Prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti prekomjerna tjelesna masa i debljina su rizični čimbenici za nastanak pet danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolest, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora te mentalnih poremećaja. Debljinu se lako može odrediti računanjem indeksa tjelesne mase (ITM, poznatog i kao BMI od engl. body mass index) koji predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima. Preporučena tjelesna masa za odraslu osobu iznosi 18,5 – 25 kg/m2, o prekomjernoj tjelesnoj masi se radi kad je ITM 25 – 30 kg/m2 a o pretilosti kad je ITM veći od 30 kg/m2.


Epidemiologija debljine
Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1,9 milijarde odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, od čega njih 700 milijuna ima debljinu. Prema Europskoj zdravstvenoj anketi za područje Hrvatske provedenoj 2019./2020. normalnu tjelesnu masu, odnosno ITM u rasponu od 18,5 do 24,9 kg/m² ima 34,3% ispitanika, više žena u odnosu na muškarce, 40,1% odnosno 26,6%. ITM u rasponu od 25,0 do 29,9 kg/m², odnosno prekomjernu tjelesnu masu ima 41,3% ispitanika, dok debljinu, odnosno ITM veći od 30 kg/m² ima 23,0% ispitanika. Prekomjernu tjelesnu masu ima gotovo svaki drugi muški ispitanik, njih 49,5%, u usporedbi s 35,1% žena, dok debljinu ima podjednako i muškaraca i žena, 23,7% odnosno 22,6%. ITM manji od 18,5 kg/m², odnosno pothranjenost ima 1,4% ispitanika, 0,3% muškaraca i 2,2% žena . Debljina nije problem samo odraslog stanovništva, ona se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne posljedice za zdravlje djece. Sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, hrana bogata energijom, zaslađeni napitci, sve su to čimbenici koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne mase i debljine kako u odraslih tako i u djece. Prema posljednjim podacima za 2019. godinu CRO-COSI istraživanje 2018./2019. 35% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 15% i to značajnije više dječaka, njih 17,8 % u usporedbi s 11,9 % djevojčica. Da bi se zaustavila epidemija debljine potreban je multidisciplinarni pristup rješavanju problema. Poticanjem pojedinca na promjene životnog stila i smanjenja tjelesne mase, poticanjem tjelesne aktivnosti, hodanjem najmanje 30 minuta dnevno, smanjenjem vremena provedenog pred ekranima te konzumiranjem pravilne i raznovrsne prehrane može se pozitivno utjecati na poboljšanje zdravlja i podizanje kvalitete života.


Hrvatski dan svjesnosti o debljini 16. ožujka 2023.
U Hrvatskoj se već sedmu godinu održava konferencija u sklopu Hrvatskog dana svjesnosti o debljini u organizaciji Udruge za prekomjernu težinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ove je godine održana 15. ožujka i  posvećena je mladim ljudima i onima koji žele i znaju kako promijeniti paradigmu debljine  i utjecati na promjene ponašanja kod svih generacija. Koprivničko-križevačka županija u sklopu Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine redovito sudjeluje na konferencijama pa tako i ove godine gdje je predstavnica Zavoda bila voditeljica Savjetovališta Maja Blažeković, spec. epidemiologije. Na konferenciji je, uz već spomenute podatke o debljini u Hrvatskoj,naglašeno da je debljina i dalje veliki javnozdravstveni problem te će se ove godine izradom nacrta Akcijskog plana za prevenciju debljine 2023.- 2027. godine koji obuhvaća široke populacijske strategije djelovanja pokušati pojačati promicanje pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, edukacija stanovništva, podrška i liječenje debljine. Također, 16. ožujka 2023. Sveučilište Sjever u Koprivnici, je u sklopu obilježavanja Hrvatskog dana svjesnosti o debljini, organiziralo događanja kojima su prisustvovali studenti 1. i 3. godine studija prehrambene tehnologije. U sklopu tih aktivnosti Maja Blažeković, spec. epidemiologije, održala je predavanje o problemu debljine i prikazala rad i rezultate Savjetovališta za prevenciju prekomjerne težine i debljine od 2017. do 2022. godine.


Predavanje se nalazi u prilogu ovog članka.


Objavljeno: 17.3.2023.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
26. vlj '24.
SVE NOVOSTI