Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Završena druga godina provedbe projekta „Volonter penzioner“ - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Završena druga godina provedbe projekta „Volonter penzioner“U sklopu EU projekta „Volonter penzioner“, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije uspješno je završena druga godina provedbe zdravstvenog savjetovališta za umirovljenike te izrađen stručni rad o zdravstvenim navikama umirovljenika.  


Prema planu aktivnosti provedbe projekta Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kao partner na projektu za članove Kluba umirovljenika „Volonter penzioner“ organizira Savjetovalište za prevenciju tjelesne težine i debljine te zaštitu mentalnog zdravlja, s ciljem unapređenja psihofizičkog zdravlja starijih osoba.


U drugoj godini provedbe projekta, od studenog 2021. do listopada 2022. godine, u radu Savjetovališta sudjelovalo je 50 članova Kluba „Volonter penzioner“ među kojima je bilo više žena nego muškaraca. Posjeta Savjetovalištu sastojala se od individualnog razgovora sa svakom osobom. Umirovljenicima je mjeren krvni tlak, razina šećera u krvi, visina, težina, opseg struka i bokova te ispunjen anketni upitnik (zdravstvena anketa) s pitanjima o zdravstvenom stanju i navikama. Pri posjeti Savjetovalištu umirovljenici su dobili savjete, primjerice o usvajanju korisnih te mijenjanju po zdravlje štetnih navika, primjerenom korištenju zdravstvene zaštite, pravilnoj prehrani za starije osobe i sprečavanju debljine, primjerenoj tjelesnoj i psihičkoj aktivnosti, važnosti prestanka pušenja i pijenja alkoholnih pića i drugo.


Obradom podataka zdravstvene ankete u stručnom radu o zdravstvenim navikama umirovljenika utvrđeno je da većina penzionera subjektivno svoje zdravlje ocjenjuje općenito dobro dok objektivno njih 78% ima neku dugotrajnu bolest zbog kojih većina uzima lijekove. U proporcionalnoj korelaciji s dobrim subjektivnim osjećajem tjelesnog zdravlja penzioneri ocjenjuju i da su dobrog psihičkog zdravlja, zavidne vitalnosti i energije uz visoki rang pozitivnih emocija. Dobro psihofizičko zdravlje penzionera može se povezati i s tim da su tjelesno aktivni (najčešće je to hodanje i vožnja biciklom) i to što se bave slobodnim aktivnostima, naročito društvenim (razgovori i susreti s prijateljima ili susjedima).


Što se tiče prehrambenih navika, općenito se može zaključiti da se većina penzionera zdravo hrani, imaju 3 obroka, jedu dosta voća i piju dosta tekućine. Ipak, vezano uz stanje uhranjenosti, analize su uglavnom ukazale da kod penzionera postoji visok rizik za zdravlje zbog prekomjerne težine i debljine. Što se tiče rizičnih ponašanja velika većina penzionera ne puši, ali je i dalje 24% pušača među penzionerima. Većina penzionera pije alkohol, ali rijetko i prosječno su to male i „dopuštene“ količine.


U radu je zaključno istaknuto kako se naši penzioneri subjektivno osjećaju dobrog zdravlja, ali to je više posljedica njihovog dobrog psihičkog zdravlja, nego što je to prema mjerenim objektivnim pokazateljima. Naime, većina penzionera ima određene bolesti za koje uzimaju lijekove, a i parametri mjerenja ukazuju na visoke zdravstvene rizike penzionera zbog prekomjerne težine i debljine, te već prisutne zdravstvene probleme povišenog krvnog tlaka.


Uz ovo zdravstveno savjetovalište u sklopu projekta „Volonter penzioner“ provodi se još mnoštvo aktivnosti kojima je cilj aktivno starenje i cjeloživotno učenje. Više informacija o projektu možete pronaći na https://www.hck-koprivnica.hr/projekti-u-tijeku/ 


 Projekt Volonter penzioner UP.04.2.1.09.0049 odobren je u okviru natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod nazivom ‘Pridruži se – Aktivni u mirovini’ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Ministarstvo je donijelo 28. rujna 2020. godine Odluku o financiranju projekta. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena „Kamengrad“, Starigrad.  


 Objavljeno: 21.10.2022.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Svjetski dan AIDS-a
28. stu '22.
SVE NOVOSTI