Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

OTVORENI KIŠOBRAN-sastanak i predavanje koordinatorima programa uz obilježavanje Svjetskog dana zaštite mentalnog zdravlja - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

OTVORENI KIŠOBRAN-sastanak i predavanje koordinatorima programa uz obilježavanje Svjetskog dana zaštite mentalnog zdravljaU prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dana 12. listopada 2022. godine održan je sastanak koordinatora programa „Otvoreni kišobran“.


Otvoreni kišobran je program prevencije ovisničkih oblika ponašanja kod učenika šestih razreda osnovne škole. U okviru programa provodi se inicijalni upitnik o stavovima i znanju učenika o pušenju i alkoholu te se održavaju radionice s učenicima. Sadržaj radionica vezan je za produbljivanje znanja o štetnostima pušenja i pijenja alkoholnih pića, jačanje samopouzdanja i unapređenje životnih vještina učenika u rješavanju svakodnevnih problema. Program je organiziran iz segmenta projektnih aktivnosti podržavanih od Ministarstva zdravstva pod nazivom Zajedno protiv ovisnosti.


Na sastanku koordinatora programa dogovorena je realizacija programa u ovoj školskoj godini. Za njegovu provedbu prijavilo se do sada 15 osnovnih škola.


Uz obilježavanje Svjetskog dana zaštite mentalnog zdravlja održano je predavanje na temu: „Poremećaji hranjenja“, koje je pripremila Vanja Raste Sabol, dr.med., spec. psihijatar, subspecijalist za dječju i adolescentnu psihijatriju.


Svi koji svakodnevno ulažemo stručne napore u prevenciju i različite razine intervencije u radu s djecom i odraslima, znamo da se razgovor o mentalnom zdravlju često odvija oko psihičkih poremećaja i emocionalnih teškoća. Poremećaji hranjenja jedan je od poremećaja koji se uglavnom javljaju u mlađoj životnoj dobi i adolescenciji. Kroz predavanje i raspravu istaknuta je potreba informiranja, ranog prepoznavanja i poticaja na traženje pomoći.


Svim sudionicima predstavljen je i nacionalni program Probira rizika u mentalnom zdravlju školske djece i studenata koji je predstavila Jasenka Vuljak-Vulić, dr. med., spec. školske medicine. Prema Planu i programu mjera zdravstvene zaštite 2020-2022. probir rizika provodi se pri svakom sveobuhvatnom sistematskom pregledu a sastoji se od YP—CORE upitnika i kliničke procjene. Cilj ovog probira je otkriti poremećaje mentalnog zdravlja u što ranijoj fazi, kad se djeci može bolje pomoći te kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života. Za očekivati je da će se ovim probirom nešto povećati broj djece za koju će se utvrditi potreba za dodatnom podrškom od strane ne samo školskih liječnika već i stručnih službi škola i drugih stručnjaka na ovom području. U raspravi se istaknula zabrinutost zbog nedovoljne dostupnosti stručnjaka, ali i skromni optimizam da će se ovime potaknuti njihovo zapošljavanje.Objavljeno: 14.10.2022.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Svjetski dan AIDS-a
28. stu '22.
SVE NOVOSTI