Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Službe

Služba za zdravstvenu ekologiju

O službi Ispitivanje mikrobiološke čistoće objekata Ispitivanje voda Ispitivanje namirnica Ispitivanje predmeta opće uporabe

Zavod za javno zdravstvo s objektima koji se bave proizvodnjom i prometom namirnicama (ugostiteljski objekti, mali obrti, industrije, škole, vrtići, domovi za starije i nemoćne i sl.) sklapa ugovore na temelju kojih se vrši planirana kontrola briseva i hrane.

U Odjelu za laboratorijsku analitiku obavlja se ispitivanje i ocjena mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom sukladno Pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom.

Mikrobiološka čistoća obuhvaća briseve površina postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruku osoba koje u poslovanju s hranom dolaze u dodir s hranom i predmetima opće uporabe i/ili u obavljanju djelatnosti pružanja usluga pučanstvu.

Mikrobiološki pokazatelji u brisevima (metodom otiska)
  • broj Aerobnih mezofilnih bakterija
  • broj Enterobakterija.

Ispitivanje uzoraka gotove hrane provodi se sukladno preporučenim kriterijima prema Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu čija je provedba osigurana Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima.

Mikrobiološki pokazatelji u gotovoj hrani
  • Aerobne mezofilne bakterije
  • Enterobacteriaceae
  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella spp.
  • Koagulaza pozitivni stafilokoki / Staphylococcus aureus
  • Sulfitreducirajuće klostridije.

Izdavanje izvješća o ispitivanju: 5-7 dana



Kontakt
Služba za zdravstvenu ekologiju

Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48 000 Koprivnica
Tel: 048 655 130
Fax: 048 655 102
E-mail: ekologija@zzjz-kkz.hr



NATRAG

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
16. svi '24.
SVE NOVOSTI