Obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane ima za cilj privući pozornost i potaknuti djelovanje u svrhu sprječavanja, otkrivanja i upravljanja rizicima povezanim s hranom. Budući da je važna za ljudsko zdravlje, ali i gospodarski prosperitet, sigurnost hrane od javnog je interesa. Zajednička je odgovornost vlada, proizvođača i potrošača, pri čemu svatko ima ključnu ulogu u osiguravanju da je hrana koju konzumiramo sigurna.Znanost je temelj djelovanja u području sigurnosti hrane, a odgovornost je svih primjenjivati znanstvene principe. Mjere i prakse sigurnosti hrane moraju se temeljiti na znanstveno utemeljenim smjernicama i savjetima. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prepoznale su raznolike nacionalne izazove, potrebe i kapacitete, uključujući infrastrukturu, obrazovanje i tehničke vještine.Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane s temom Znanost na djelu za cilj ima:- Promicanje najboljih praksi za usvajanje i provedbu učinkovitih mjera sigurnosti hrane.- Jačanje kapaciteta stručnjaka za sigurnost hrane u pogledu novih tema u ovom području.- Razvijanje baze podataka s videosnimkama webinara i dodatnim materijalima.