Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

HRIPAVAC (pertussis, magareći ili veliki kašalj) - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

HRIPAVAC (pertussis, magareći ili veliki kašalj)


 


Hripavac je akutna, vrlo zarazna bolest dišnog sustava koju karakteriziraju napadaji kašlja koji obično završavaju dugim i dubokim, hripajućim udahom.
Uzročnik bolesti je bakterija  Bordetella pertussis.


Može se oboljeti u bilo kojoj dobi, no najveći je rizik za obolijevanje i nastanak komplikacija u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi, kod necijepljene djece.


KAKO SE ČOVJEK ZARAZI?
Zaražena osoba širi uzročnike hripavca zrakom u iskašljanim kapljicama.
Oboljela osoba je izrazito zarazna u prva dva tjedna bolesti kada prevladavaju simptomi karakteristični za prehladu te u prvom tjednu izrazitog kašlja.


KOJI SU SIMPTOMI?
Bakterije napadaju sluznicu ždrijela, dušnika i dišnih putova povećavajući izlučivanje sluzi. Sluz je u početku rijetka, no kasnije postaje gusta i ljepljiva. Javlja se karakterističan teški i dugotrajni kašalj. Simptomi se javljaju pretežno od 7 do 10 dana nakon doticaja s bakterijama, a bolest traje do tri mjeseca i može se podijeliti u tri stadija:


1. stadij u  trajanju 1 do 2 tjedna - poput prehlade: curenje nosa ili začepljen nos, blago povišena temperatura (do 38 °C), crvenilo očnih spojnica, kihanje, blagi kašalj.
2. stadij u trajanju od 2 do 6 tjedana (ili duže) - brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1-2 minute, osobito noću: kašalj bez udisaja, poput gušenja. U tijeku i nakon napada kašlja često se javlja povraćanje i malaksalost.
3. stadij u trajanju oko 2 do 3 tjedna - postupni oporavak: smirivanje simptoma i smanjenje broja napadaja i jačine kašlja.


U novorođenčadi i mlađe dojenčadi nema klasičnih napadaja kašlja!
Dijete prestane disati, poplavi, omlohavi ili se grči, zatim duboko udahne s hripanjem, a potom se disanje postupno normalizira.


KAKO SE HRIPAVAC DIJAGNOSTICIRA I LIJEČI?
Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a potvrda je dokaz uzročnika u brisu nosnog dijela ždrijela te dokaz protutijela u krvi bolesnika.
Liječenje je simptomatsko uz primjenu antibiotika.
Kako bi se smanjio broj napadaja kašlja preporučuje se mirovanje, uz što manje podražaja koji bi mogli izazvati kašalj. Budući da je bolesnik iscrpljen, važna je dobra prehrana u manjim i češćim obrocima te nadoknada tekućine.


KAKO SE HRIPAVAC MOŽE SPRIJEČITI?
Učinkovita i sigurna prevencija hripavca je redovno cijepljenje odgovarajućim cjepivima kod izabranog pedijatra, školskog ili obiteljskog doktora, u skladu s Programom obveznog cijepljenja u RH. Sukladno Programu djeca se cijepe protiv hripavca s 2, 4 i 6 mjeseci starosti, te nakon toga u drugoj i šestoj godini života.


Stvorena zaštita se kod cijepljenih osoba s vremenom značajno smanjuje ili u potpunosti nestaje, kao i zaštita stečena preboljenjem pa osoba kasnije može ponovno oboljeti od hripavca, no u odrasloj dobi bolest je blaža i manje opasna.


Zbog pada imunosti tijekom života, novorođenče neće naslijediti protutijela od majke, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće. Cijepljenjem trudnica jednom dozom cjepiva potiče se proizvodnja specifičnih protutijela koja se prenose kroz posteljicu i štite dijete od ove bolesti u prvim mjesecima života.


 


Objavljeno: 17.11.2023.
Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti

SVE NOVOSTI