Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Održano predavanje o otkrivanju i liječenju deformiteta kralježnice kod djece - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Održano predavanje o otkrivanju i liječenju deformiteta kralježnice kod djece


U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici dana 10.3.2023. održano je predavanje liječnicima školske medicine o liječenju deformiteta kralježnice kod djece.

Specijalist ortopedije Opće bolnice Koprivnica dr. Jevgenij Conar održao je uvodno predavanje o dijagnostici i liječenju deformiteta kralježnice te je naglasio kako je rana detekcija ključna za uspješno liječenje. Deformitete je moguće otkriti fizikalnim pregledom, u čemu najvažniju ulogu imaju liječnici pedijatri i obiteljski liječnici, koji su prvi u kontaktu s pacijentom, kao i liječnici školske i adolescentne medicine, koji provode preventivne preglede djece školskog uzrasta.
Nakon anamneze, kliničkog pregleda i radiološke analize, ortoped u dogovoru s roditeljima i djetetom odlučuje o načinu liječenja skolioze. Ovisno o stupnju skolioze, liječenje može biti neoperativno (konzervativno) i operativno.
Kod blagih skolioza najčešće je potrebno redovito praćenje djeteta u periodu intenzivnog rasta i razvoja, a savjetuje se fizička aktivnost, bavljenje sportom i specifične vježbe za liječenje skolioze. U nekim slučajevima potrebno je i nošenje ortoze – pomagala koje ortotičar individualno izrađuje za svakog pacijenta, a omogućuje trodimenzionalnu korekciju kralježnice. Ortozu je potrebno nositi najmanje 18 sati dnevno do kraja razdoblja rasta, što može predstavljati psihološki problem djeci i adolescentima. Za uspješno liječenje neophodna je motivacija i upornost, u čemu je od pomoći i suradnja s dječjim psihologom. Operativno liječenje skolioze zahtjevno je i nosi određeni rizik od komplikacija, stoga se provodi kad su iscrpljene sve metode konzervativnog liječenja.
Prognoza skolioze ovisi o preostalom razdoblju rasta, dobi pacijenta, težini skolioze u vrijeme dijagnoze, spolu, dobi u vrijeme pojave prve menstruacije i dijelu kralježnice na kojem se nalazi.

Nakon uvodnog predavanja, Petra Komes, licencirani ISST fizioterapeut, predstavila je Schroth metodu – svjetski priznatu trodimenzionalnu terapijsku metodu konzervativne fizikalne terapije za osobe svih dobnih uzrasta, osobito za djecu sa skoliozom, kifozom i lordozom, kojom se kroz specifične vježbe i korektivne tehnike disanja nastoje ispraviti sve nepravilnosti kralježnice. Rezultat je smanjenje bolova, usporavanje ili zaustavljanje zakrivljenosti kralježnice i poboljšanje srčano-plućne funkcije, mobilnosti i posturalne stabilnosti.

Zatim je doktor Mišo Opačić, član tima proizvodnje ortotičkih pomagala tvrtke Karl Dietz, prezentirao ortotičke tretmane idiopatskih skolioza i kifoza te, s kolegom Romanom, istaknuo prednosti Rigo Cheneau ortoze i ortoze za kifozu u odnosu na prijašnje konvencionalne ortoze. Pri individualnoj izradi pomagala prvi korak je uzimanje mjera, zatim 3D skeniranje trupa uz koji nema zračenja, izrada modela u digitalnom obliku i konačno u fizičkom obliku prilagođenom pacijentu. Prema želji djeteta, ortoza se može izraditi i u različitim bojama i motivima.

Ključ uspjeha u liječenju skolioze jest rano otkrivanje. Ako se skolioza otkrije prije naglog rasta djeteta, u većini slučajeva može se spriječiti, odnosno zaustaviti napredovanje. Pravodobnim uključivanjem u specifične vježbe i nošenjem ortoze uspješno se kontrolira skolioza u osjetljivom periodu rasta i razvoja te smanjuje potreba za operativnim liječenjem.

Multidisciplinarni pristup, koji uključuje liječnike primarne zdravstvene zaštite, ortopeda, ortotičara, fizijatra/fizioterapeuta i dječjeg psihologa, iznimno je važan faktor u otkrivanju i uspješnom liječenju deformiteta kralježnice kod djece.


Objavljeno: 15.3.2023.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
25. ruj '23.
SVE NOVOSTI