Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, 2022. - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, 2022.Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenoga do 15. prosinca s ciljem upozoravanja šire javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.


Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije aktivno je obilježavao Mjesec borbe protiv ovisnosti u suradnji s udrugama, osnovnim i srednjim školama i drugim javnim ustanovama bismo voljeli podsjetiti javnost na neke od održanih aktivnosti.


Već tradicionalno u Mjesecu borbe protiv ovisnosti započinju aktivnosti provedbe našeg programa prevencije ovisnosti „Otvoreni kišobran“. Učenicima šestog razreda osnovne škole održavale su se radionice iz prevencije ovisnosti i prikupljali podaci o njihovim iskustvima o uzimanju sredstava ovisnosti. U sklopu programa održavala su se i predavanja roditeljima kako bi se i njih potaknulo na razgovor o problemima ovisnosti.


Uz obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti organiziran je i edukativni seminar pod nazivom Program Edukacije Profesora iz Prevencije Ovisnosti (PEPPO). Ovaj edukativni seminar namijenjen je profesorima/razrednicima srednjih škola Koprivničko-križevačke županije. Usmjeren je na stjecanje znanja, usvajanje praktičnih vještina te osnaživanje profesora/razrednika za provođenje prevencije ovisničkih ponašanja kod mladih. Provodi se kao kontinuirana edukativna aktivnost kroz tri odvojena modula. U prvom modulu naglasak je stavljen na teme legalnih droga - alkohola i cigareta, drugi sadržajno pokriva teme ilegalnih droga, a treći teme ponašajnih ovisnosti (kockanje i dr.). Tijekom edukativnih seminara profesori se upoznaju i s kratkom motivacijskom intervencijom- suvremenom, djelotvornom i uspješnom metodom prevencije ovisnosti. Dana 7. prosinca u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije održao se prvi Modul edukativnih aktivnosti.


Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježili smo i gostovanjem prim. dr. sc. Davorka Gazdek, dr. med. spec. javnog zdravstva, subspec. adiktologije u radio emisiji RKC-a Zajedno do zdravlja. Emisija je emitirana na programu RKC-a u utorak 13. prosinca u 14,30 sati i u 20,15 sati.


Uz stalnu suradnju s klubovima liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti dana 14. prosinca u Zavodu je održan edukativni seminar za sve stručne i dostručne djelatnike kao i grupovođe. Teme seminara bile su usmjerene prevenciji pušenja i motivaciji za prestanak pušenja u KLA. Predavanja i radionice za sudionike su pripremile: prim. dr. sc. Davorka Gazdek, i Nadica Puškaš, mag.act.soc.


 Također, bili smo sudionici aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koje organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nevladine organizacije i nositelji aktivnosti provedbe Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga. Izdvajamo tako sudjelovanje na nekoliko edukacija i seminara: 10. brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima, Simpozij o problemu ovisničkog ponašanja mladih - „Mladi i (ne)ovisni“, edukacija Novi pristup u prevenciji i liječenju hepatitisa C u sklopu pilot-projekta socijalne podrške u kontinuumu skrbi za hepatitis C kod korisnika droga te, Okrugli stol Koordinacija i provedba politike na područja ovisnosti i ponašajnih ovisnosti na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Izdvajamo kako je u postupku donošenja nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2030. i prateći Akcijski plan djelovanja. Dokumenti su to kojima se definiraju prioriteti, posebni ciljevi i mjere politike borbe protiv ovisnosti. Nova Nacionalna strategija donosi zaokret u politici djelovanja prema ovisnostima i ponašajnim ovisnostima, integrira se politika borbe protiv ovisnosti prema svim vrstama ovisnosti o psihoaktivnim sredstvima (alkohol, duhan, droge) i ponašajnim ovisnostima kao što su kockanje/klađenje, prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža.Objavljeno: 16.12.2022.


Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
2. vlj '23.
SVE NOVOSTI