Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

mailinfo@zzjz-kkz.hrtel+385 48 655 110

Služba za javno zdravstvo i socijalnu medicinu

O službi Zdravstvena statistika Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Sprječavanje i rano otkrivanje raka

U cilju prevencije ovisnosti od droga, alkohola, duhana, kocke i ostalih poremećaja ponašanja te izvanbolničkog liječenja ovisnosti, godine 2001. u Koprivničko-križevačkoj županiji osnovan je Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti. Tako su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisani ovi poslovi:

  • analiziranje epidemiološkog stanja, planiranje, predlaganje i sudjelovanje u provođenju mjera i aktivnosti za sprečavanje, rano otkrivanje i suzbijanje bolesti ovisnosti,
  • suradnja sa zdravstvenim i drugim ustanovama i zdravstvenim radnicima u provedbi dijagnostike i liječenja bolesti ovisnosti te rehabilitacije i društvene integracije ovisnika,
  • sudjelovanje u planiranju, predlaganju i provođenju mjera za sprečavanje, rano otkrivanje i suzbijanje kroničnih masovnih bolesti uključujući bolesti ovisnosti.

Rad u Centru odvija se po principu rada izvanbolničkog liječenja, putem savjetovanja, rada na modifikaciji ponašanja, psihijatrijskog tretmana. Pomoć će dobiti pojedinac, ali i obitelj ili cijela grupa. U Centru se može dobiti informacija, savjet, uputa, psihijatrijska pomoć, za pojedinca kao i za obitelj. Moguće je besplatno testiranje na sve vrste registriranih droga. Osobe se mogu javiti bez uputnice, a povjerljivost je zagarantirana.

Osobe koje imaju problema s prekomjernim pijenjem alkohola dobit će pomoć putem Savjetovališta za mlade (14-21 godinu) i Savjetovališta za odrasle (stariji od 21 godine) s problemom prekomjernog pijenja alkohola.

Rad Centra uključuje prevenciju rizičnih ponašanja kod učenika osnovnih i srednjih škola zbog uzimanja ovisničkih sredstava kao i njihovu edukaciju jer je poznata činjenica da ovisnost o psihoaktivnim drogama počinje uživanjem cigareta i alkohola. Predavanja i ostali vidovi zdravstvenog odgoja počinju u šestim razredima osnovne škole (program Otvoreni kišobran) i nastavljaju se u srednjoj školi (program edukacije profesora srednjih škola za provođenje zdravstvenog odgoja iz prevencije ovisnosti).

Centar surađuje s udrugama za borbu protiv ovisnosti koje djeluju na području naše županije: Savezom za zaštitu duševnog zdravlja te klubovima liječenih alkoholičara. Svoje akcije Centra provodi i u suradnji s Povjerenstvom za školske preventivne programe te Povjerenstvom za prevenciju ovisnosti naše Županije.

Do sada je Centar je izradio nekoliko publikacija koje pružaju informacije o štetnosti alkohola, duhana i droga kako za roditelje tako i za djecu koje možete vidjeti ovdje.Kontakt

Služba za javno zdravstvo i socijalnu medicinu

Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48 000 Koprivnica
Tel: 048 / 655 - 163
Fax: 048 / 655 - 102
E-mail: javno.zdravstvo@zzjz-kkz.hr

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti

Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48 000 Koprivnica
Tel: 048 / 655 - 160
Fax: 048 / 655 - 102
E-mail: prevencija.ovisnosti@zzjz-kkz.hr