Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

mailinfo@zzjz-kkz.hrtel+385 48 655 110

Novosti


Sastanak i predavanje koordinatorima programa "Otvoreni kišobran"

12.10.2017. 12:29:47

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dana 11. listopada 2017. godine održan je redoviti sastanak koordinatora programa „Otvoreni kišobran“ i predavanje za koordinatore na temu: Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih.

Otvoreni kišobran je program prevencije ovisničkih oblika ponašanja kod učenika šestih razreda osnovne škole. Program je organiziran iz segmenta projektnih aktivnosti podržavanih od Ministarstva zdravstva pod nazivom Zajedno protiv ovisnosti. Ovim sastankom dogovorena je realizacija programa u školskoj godini 2017./2018., a  do sada se u provođenje programa prijavilo dvanaest osnovnih škola.

Uz navedeni sastanak održano je predavanje na temu: Suicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih, koju je pripremila Vanja Raste Sabol, dr.med., specijalist psihijatrije, subspecijalist adolescentne psihijatrije. Edukacija je organizirana uz obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, a usmjerena je na podizanje nivoa znanja i informiranosti stručnih suradnika škola. Rad na zaštiti mentalnog zdravlja djece uvijek je i rad na prevenciji ovisnosti. Istaknuta je važnost suradnje obitelji, djeteta, škole i zdravstvenih radnika u prevenciji samoubojstava mladih. Poseban je naglasak stavljen na rano prepoznavanje djece i mladih pod stresom ili pod rizikom samoubojstva, na otvoren razgovor s mladima, smanjenje dostupnosti letalnih sredstava i smanjenje izvještavanja kroz medije o suicidima. Opća prevencija kao što je razvoj socijalnih vještina, izražavanje osjećaja i  povećanje samopouzdanja, a koju potičemo i kroz program Otvoreni kišobran, ujedno je i prevencija od suicida.