Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Upute za kupače - Kako se čuvati od zaraza? - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Upute za kupače - Kako se čuvati od zaraza?Počela je sezona kupanja, no, uz veselje i velike zdravstvene koristi kupanja i plivanja, postoje i određeni zdravstveni rizici, među njima i neke zarazne bolesti odnosno infekcije.

Rizik zaraze je općenito to veći, što je neka vodena površina manja i slabije protočna, zbog njenog lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima, bilo iz živog i neživog okoliša, bilo od samih kupača. Stoga je za kupanje od prirodnih vodenih površina u načelu najsigurnije more, čemu još pridonosi i slanost morske vode, a najnepovoljnije su nizinske, male vode stajaćice, bare i sl. Bazeni pak posve ovise o ljudima i mogu se tehnički dotjerati do savršene sigurnosti, a s druge strane biti i vrlo nesigurni ako se održavanje zapusti. Većina naših jezera, starih riječnih rukavaca i šoderica koje kod nas ljeti služe za kupanje imaju manje ili više osobine voda stajaćica, pa to kod kupanja valja imati na umu.

 


Objavljeno: 11.6.2019.


ikona
divider

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti

SVE NOVOSTI